loading...

5 таинствени места на Земјата кои не смеете да ги посетите

Британската влада на островот Груинард спроведе истражување на биолошко оружје, поради што тој остров ќе биде ненаселен во следните неколку стотина години. Без оглед на тоа колку пари ќе имате на располагање за патувања, овие места не можете да ги посетите и не се обидувајте.

Островот Груинард 

Причина: Тестирање на биолошко оружје

Британската влада во 1942 година го купи шкотскиот остров Груинард за тестирање на биолошко оружје, а особено антракс. Поради експериментот со антракс, островот бил загаден и предизвика смрт кај 95% од неговата популација.

Експертите предупредија дека последиците од антраксот ќе останат во земјата, поради што нема да има живот за неколку стотина години.

Остров Суртру

Причина: Научни експерименти

Во водите околу Исланд во 1963 година избувна подводен вулкан и за многу кратко време создаде нов остров од 2,7 квадратни километри.

Веднаш привлече внимание кај многу научници од различни земји ширум светот кои сакале да го истражуваат создавањето на овој остров, а името го доби според мечот од нордиската митологија Суртру. Оттогаш е забранет за јавноста, а смеат да го посетуваат само научници.

Островот Илха да Ќејмада Гранде

Причин: Отровни змии

Овој остров има површина од 0,43 квадратни километри кој се наоѓа 35 километри од бразилското крајбрежје. Иако на прв поглед изгледа идилично, тој сокрива околу 4.000 змии. Најотровната од нив е златната змија Ботропс инсуларис, чиј отров е пет пати посилен од оној на останатите отровни змии.

Кога ќе гризне веднаш настапува смртта. Токму поради тоа бразилските власти ја забранија посетата на овој остров.

Остров Северен Сентинел

Причина: Опасни жители

Сентинел се простира на 72 квадратни километри во Бенгалскиот залив. Еден од нив е Андаманскиот остров, а примитивниот народ на овој остров, кој е изолиран од остатокот од светот во последните 60.000 години активно ја штитат својата територија од било какви натрапници.

На пример во 2004 година со лакови и стрели го нападнаа хеликоптерот кој индиската влада го испрати за да истражи дали на локалното население им е потребна помош после цунамито, а убиле и неколку залутани рибари. 

Големото светилиште Исe

Големото светилиште Исe е шинтоистичко светилиште во истоимениот јапонски град кој е посветен на божицата Аматерасу-омиками. Во неговиот склоп се наоѓа светилиштето Иса Џингуа, кое е наводно дом на Светото огледало на едно од најсветите места на шинтоистичката религија.

Заградено е со висока дрвена ограда, а во неа смеат да влезат само високи свештени лица и припадници на кралски семејства, а на сите останати пристапот е забранет.

loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!
Inline
Inline
WpCoderX