loading...

10 животни кои се истребени во 20-от век

Климатските промени, деструктивните катастрофи, масовните фаќања – причините за исчезнувањето на животинските видови можат да бидат многу. Несомнено и за жал, за повеќето од нив човекот е главниот виновник. Значи, полека, но сигурно, продолжуваме да ја правиме нашата планета гробишта за изумрени видови. И дваесеттиот век не е исклучок.

Во текот на минатиот век, совеста на народоот ја има вината за целосно уништување на многу интересни и уникатни претставници на светската фауна. Еве ја листата од 10 животни кои исчезнаа во изминатите 100 години:

1. Патувачки гулаб

Најголемата загуба на векот – патувачките гулаби кои живееле во Америка. Птицата била најчестата птица на Земјата! За жал, една од највкусните. Патувачкиот гулаб целосно исчезна во 1914 година кога почина Марта – последниот претставник на овој вид.

2. Балиски тигар

Најмалиот тигар во светот – неговата тежина е помеѓу 65 и 100 килограми. Се верува дека последното животно било убиено во 1937 година. Тигрите што живееле на островот Бали практично живееле мирно во шумите на островот, каде што локалното население стравувало од предатори. Нивното масовно уништување започна со белите ловци од Стариот свет.

3. Тасманиски волк

Во природата, последниот тасманиски волк бил убиен во 1930 година, а шест години подоцна, последниот примерок кој живеел во зоолошка градина умрел. Главната причина за исчезнувањето на видовите во природата е масовната ловна кампања организирана од страна на владата на Тасманија откако волкот е прогласен за сериозна закана за овците.

4. Тарпан

Тарпан е евроазиски див коњ кој исчезна целосно на почетокот на дваесеттиот век. Како и волците во Тасманија, луѓето биле убедени дека предизвикуваат штета на земјоделците, поради што масовно ги бркале и убивале.

5. Кенајски волк

Голем вид што живее на полуостровот Кенаи во Јужна Аљаска. Со своите импресивни димензии од 90 кг и височина од 110 см, овој волк нема проблеми со ловот на големите животни, вклучувајќи и лосови. Се разбира, кога сесретнал со домашните животни, ги преферирал. Резултатот не закаснал – до 1910 година волците беа целосно уништени.

6. Гвадалупска каракара

 

,,Најсуровата птица во Гвадалупе” – така локалните селани ја опишале оваа птица од семејството на соколот. Гвадалупскиот каракар често напаѓал домашни кози, па пастирите почнале систематски да ги уништуваат. До почетокот на 20 век, речиси сите птици од видот биле убиени. И домородците потоа жалеле – дивите кози речиси целосно ја уништиле локалната вегетација. Ова предизвикало сериозна штета на екосистемот на островот.

7. Кинески бел делфин

Еден од ретките бели делфини, живеел во водите на реката Јангце, Кина. Тоа е најновиот вид кој е жртва на човечката цивилизација. Главен фактор во неговото исчезнување е нарушувањето на екосистемот во кој живее. Според научниците, последниот претставник на овој вид исчезна во 2006 година.

 

8. Пустински кенгур стаорец

Ова интересно животно било населено во оддалечените области на Мексико и САД. Едно од ретките животни кои исчезнаа без човечка интервенција. Се верува дека се жртви на предатори кои живеат во областите каде што живеат и стаорците.

9. Каролински папагал

Единствениот папагал кој живее во Северна Америка. За исчезнувањето во 1918 година придонесува уништувањето на неговите природните живеалишта, како и зголемениот лов, откако се прогласени за непријатели на земјоделската реколта.

10. Австралиска грижлива жаба

Австралиската грижлива жаба е единствениот вид во светот кој има чудна загриженост за своите деца: веднаш штом ќе се сносат јајцата, женката ги голта и претвора стомакот во инкубатор. Откако малите жабчиња ќе ја достигнат нивната целосна зрелост, жабата повторно ги ,,раѓа” преку нејзината уста. Грижливата жаба е откриена во 1973 година. Во текот на следните неколку децении, зголеменото ниво на загадување на нивните живеалишта и нивниот масивен лов за продажба доведоа до целосно исчезнување на овој вид во дивината.

loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!
Inline
Inline
WpCoderX