loading...

10 големи грешки што најверојатно ги правите при перењето на вашата облека

Од појавата на електричната машина за перење облека во 1900-тите, перењето станало многу побрза и полесна обврска. Но, сè уште постојат грешки при перењето што многумина од нас продолжуваат да ги прават. Поради овие грешки можете да ги уништите и вашите омилени парчиња облека. Па, погледнете некои од најчестите и како да ги избегнете.

1. Не употребувате антибактериско средство за облека

10 големи грешки што најверојатно ги правите при перењето на вашата облека

Ако некој од вашите членови од семејството имал некаква болест, како на пример грип, обичното перење може да не биде доволно. Потребно е да употребите посебно антибактериско средство за да го спречите ширењето на инфекцијата. За бела облека можете да користите избелувач со хлор. Внимателно следете ги инструкциите на пакувањето. Најчесто треба да го нанесете директно на облеката во пералната.

2. Не ја чистите машината за перење облека

10 големи грешки што најверојатно ги правите при перењето на вашата облека

Старите модели на машини за перење имаат филтер кој треба да се чисти редовно. Ако сте премногу зафатени, обидете се да го чистите барем еднаш месечно. Извадете го според упатството на машината и исчистете го со четка и малку детергент. За подобри резултати можете да го накиснете во врела вода 10-тина минути.

 

Поновите машини го немаат овој филтер. Тие имаат опција за чистење која е добро да ја вклучите еднаш месечно. Некои експерти советуваат да користите и таблети за чистење или течни раствори. На овој начин ќе ѝ го продолжите животот на машината за перење.

3. Ја перете облеката превртена на погрешна страна

10 големи грешки што најверојатно ги правите при перењето на вашата облека

Откако ќе ги испразните џебовите на фармерките, превртете ги од другата страна. И тие треба да се исперат. Џемперите и памучните блузи перете ги превртени наопаку. Со ова ќе го спречите оштетувањето на материјалот.

4. Ставате премногу облека во машината

10 големи грешки што најверојатно ги правите при перењето на вашата облека

Машината може да изгледа голема со многу простор за исполнување. Но експертите за чистење препорачуваат дека треба да ѝ дадете доволно простор на облеката. Дури и ако машината е полна, внатре сепак треба да има место колку две тупаници. Ова ќе овозможи подобро перење и плакнење на облеката.

5. Не ги одделувате чорапите

10 големи грешки што најверојатно ги правите при перењето на вашата облека

Откако ќе ги ставите чорапите со другата облека, може да ви биде тешко да ги пронајдете повторно. Најдобро е да ги ставите во платнена торба или во навлака од перница.

6. Ги игнорирате инструкциите за „хемиско чистење“

10 големи грешки што најверојатно ги правите при перењето на вашата облека

Понекогаш инструкциите „хемиско чистење“ можат да значат повнимателно да се грижите за парчето облека. Ова важи за природни влакна, како лен или свила. Можете да ги исперете и рачно. Но велурот и кожата бараат посебна нега што можат да ви ја овозможат само професионалци. Во спротивно можете да го уништите парчето облека.

7. Го уништувате материјалот со избелувач

10 големи грешки што најверојатно ги правите при перењето на вашата облека

Измешајте го избелувачот со вода пред да го додадете во облеката и не ставајте премногу од него. Во спротивно можете да направите дупки во облеката бидејќи избелувачот може да ја ослаби ткаенината. Исто така, претераната употреба може да ја пожолти белата облека.

8. Не ја регулирате брзината на последната центрифуга

10 големи грешки што најверојатно ги правите при перењето на вашата облека

 

Последната центрифуга влијае различно на разните материјали. Процесот се мери со вртежи во минута (RPM). Памучната облека може да издржи до 600 вртежи, а памучните крпи и постелнина до 1.400 вртежи. Деликатните материјали до 400, додека фармерките можат да издржат 900 вртежи. Поголемиот број може да направи дупки и да ја истроши ткаенината.

9. Носење нова облека без да ја исперете

10 големи грешки што најверојатно ги правите при перењето на вашата облека

Новата облека може да пушта боја, но нема да го знаете тоа ако не ја исперете пред да ја облечете. Новата облека перете ја со други парчиња со слична боја пред првото носење. Ова ќе ви ја спаси останата облека од непосакувана промена на бојата.

10. Не им обрнувате внимание на навлаките за перници

10 големи грешки што најверојатно ги правите при перењето на вашата облека

Обично, на чаршафите не им е потребно претходно перење. За нив функционира која било опција од пералната со топла вода. Но ова не важи за навлаките. Пред да ги ставите во машината, проверете дали имаат дамки од креми или шминка и исчистете ги. На овој начин ќе ги отстраните сите нечистотии.

loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!
Inline
Inline
WpCoderX