loading...

Кој е единствениот човек што може да патува без пасош ?

Да се патува низ светот без пасош е навистина голема привилегија која ја има само една личност. 

Британската кралица Елизабета Втора е владетел на Велика Британија, Канада, Австралија, Нов Зеланд и уште 12 кралски земји од Комонвелтот, што е титула која носи многу привилегии.

Една од привилегиите е тоа што кралицата може да патува во странство без патнички документи.

Се работи за привилегија што исклучиво ја има кралицата Елизабета Втора, која не важи за другите членови на британското кралското семејство.

Освен во земјите со кои владее, кралицата може да патува без пасош низ целиот свет, а ќе биде запаметена во историјата како британски монарх кој посетил најмногу земји во светот – 116. 

Исто така, треба да се напомене дека сите британски пасоши се издаваат од име на кралицата.

Кога станува збор за привилегии, кралицата исто така има имунитет за кривични гонења, има право да ѝ објави војна на која било земја, има право да вози без возачка дозвола… како и многу други права и предности…

loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!
Inline
Inline
WpCoderX