loading...

Како ефикасно да го излечите враснатиот нокт на прстите на нозете

Ова болно искуство го имале многумина… Држењето на нозете во топла солена вода е прв чекор кон решението.

Навистина не е пријатно да се има враснат нокт во место и ослободувањето од него е многу тешко. Оваа инфекција предизвикува огромна болка и бара веднаш да се ангажирате околу решавањето на проблемот.

Сè повеќе луѓе, најчесто поради неправилното сечење на ноктите на нозете, се соочуваат со ваква болна ситуација. Друга причина за појава може да биде и носењето претесни чевли.

Израснувањето на ноктот во мекото месо од страна на прстот на ногата, најчесто на палецот, води до црвенило, отекување и гноење, а може да направи и одењето да ви биде болно искуство.

efikasni-nachini-za-tretiranje-nokt-vrsant-vo-meso-na-prstite-na-nozete-02.jpg

Ефикасни третмани во ваква ситуација:

Држење на стапалото во топла солена вода

Потопувањето на стапалата во топла солена вода е секогаш добра идеја, дури и кога немате проблем со враснат нокт.

Одржувањето на хигиената е неопходно, а држењето на стапалото со враснат нокт во солена вода го намалува отокот и ја омекнува кожата околу него. Исто така, ја намалува болката во мускулите.

efikasni-nachini-za-tretiranje-nokt-vrsant-vo-meso-na-prstite-na-nozete-03.jpg

Метод со топче од памук

За да спречите ноктот да ви расте внатре во местото мора да ги одвоите еден од друг. Затоа некои го препорачуваат методот со ставање на мало топче од памук помеѓу крајот од ноктот и кожата.

Ова ќе го подигне малку ноктот на проблематичното место. Само запомнете на памукот мора да има антисептици и задолжително треба да го менувате редовно.

efikasni-nachini-za-tretiranje-nokt-vrsant-vo-meso-na-prstite-na-nozete-04.jpg

Делумно отстранување на ноктот

Во тежок случај на враснат нокт со отекување и гноење најдобро е да отстраните дел од ноктот. Докторот прво ќе ви стави локална анестезија, па ќе го стори тоа.

Сепак, прво прашајте го дали има полесно решение.

efikasni-nachini-za-tretiranje-nokt-vrsant-vo-meso-na-prstite-na-nozete-05.jpg

Хируршки зафат

Ако проблемот ви се повторува одново и одново на истиот прст, најдобро е да направите делумно отстранување и потоа прилагодување на ткивото.

Процедурата може да биде направена хируршки, со помош на ласер или на некој друг начин.

Докторот ќе ви препорача и антибиотици во зависност од сериозноста на инфекцијата.

efikasni-nachini-za-tretiranje-nokt-vrsant-vo-meso-na-prstite-na-nozete-06.jpg

Носете покомфорни чевли

Велат подобро е да се спречи отколку да се лечи, па за воопшто да не дојде до појава на проблемот треба да носите комфорни чевли. Особено во лето, трудете се што почесто да носите сандали.

Плус, внимавајте како ги сечете ноктите.

efikasni-nachini-za-tretiranje-nokt-vrsant-vo-meso-na-prstite-na-nozete-07.jpg

loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!
Inline
Inline
WpCoderX