loading...

(ВИДЕО) Дали знаете како обичното стакло се претвора во огледало ?

Дали некогаш сте се запрашале како од стакло се стигнува до огледало ? Изгледа дека процедурата и не е толку комплицирана, само треба да се знае ”рецептот”. 

Стаклото се мести на рамна површина, се прекрива со ,, сврзувачко” соединение, а потоа се истура раствор на сребро нитрат во дејонизирана вода. Растворот којшто е во контакт со стаклото ќе наталожи тенок слој на сребро кој ја игра главната улога при рефлексија на светлината. Останатиот раствор се измива и огледалото е спремно за користење. 

 

 

loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!
Inline
Inline
WpCoderX